Discount model deel 3: Dividend
In dit deel van de artikelserie over het discount model, wordt het dividend discount model besproken. Dit artikel is een vervolg op de artikelen over de basis van elk discount model en het cashflow discount model.
In dit artikel wordt besproken wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van het dividend bij de berekening voor de discount op aandelen van een bepaald bedrijf. Daarnaast worden de specifieke uitgangspunten en aandachtspunten besproken. Verder zal worden ingegaan op de herkomst van het discount model en de gebruikers van het discount model.
Dividend als indicator
Bij het cashflow discount model (of discounted cashflow) wordt het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van een bedrijf gebruikt voor de berekening van de waarde van een aandeel. Bij het dividend discount model worden juist de inkomsten van een belegger gebruikt om de waarde van een aandeel te berekenen. Bij het dividend discount model worden dus de toekomstige inkomsten (dividend betalingen) van de belegger contant gemaakt en niet de inkomsten van een bedrijf.
Voordelen van het dividend discount model
Het dividend discount model heeft één belangrijk voordeel ten opzichte van de andere discount berekeningen: de inkomsten van de belegger worden gebruikt voor de berekening. Hierdoor is het bij de berekening van het discount model door middel van het dividend niet van belang wat er met de rest van de winst gebeurt. Het enige belangrijke is dat de dividendbetalingen jaar in, jaar uit plaats zullen vinden. Het betalen van het dividend moet dus zeker worden gesteld door het bedrijf.
Nadelen van het dividend discount model
Zoals aangegeven, gebruikt het dividend discount model niet de inkomsten van een bedrijf, maar de inkomsten van een belegger. De inkomsten van een bedrijf kunnen afwijken van de inkomsten van een belegger. Het dividend hoeft namelijk niet overeen te komen met de winst of cashflow van een bedrijf. Dividendbetalingen gaan zelfs af van de cashflow van een bedrijf. Daarnaast kan een dividendbetaling zelfs hoger zijn dan de winst die een bedrijf in een jaar heeft gemaakt.
Een tweede nadeel is dat niet elk bedrijf het dividend op eenzelfde manier bepaald. Sommige bedrijven geven een bepaald percentage van de winst als dividend. Andere bedrijven verhogen het dividend elk jaar met een vast percentage, ongeacht de winst. Weer andere bedrijven betalen pas dividend als zij geen betere investering vinden. Hierdoor is het dividend discount model beperkt te gebruiken, namelijk alleen als je geïnteresseerd bent in dividend en de groei van het dividend.
Uitgangs- en aandachtspunten
Het belangrijkste uitgangspunt van het dividend discount model is dat het dividend elk jaar wordt uitgekeerd door het bedrijf. Daarnaast is een uitgangspunt dat de komende jaren de dividenduitkering dezelfde groei doormaakt als gemiddeld in de afgelopen paar jaar. Als één van deze uitgangspunten niet geldt, dan komen de toekomstige inkomsten voor de belegger in gevaar. Hierdoor klopt de berekening van de toekomstige inkomsten niet meer.
Een ander belangrijk uitgangspunt is dat het dividend houdbaar is. Een dividenduitkering boven de cashflow en winst niet voor langere termijn houdbaar is. Dit levert ook het risico op dat de dividenduitkering verlaagt wordt of zelfs wordt stopgezet.
Herkomst en gebruik discount model
Het discount model (dus niet specifiek het dividend discount model) wordt al vele jaren gebruikt door beleggers om de waarde van aandelen te bepalen. Bekende beleggers die het discount model gebruiken en gebruikten zijn Warren Buffett, Benjamin Graham en John Burr Williams. De grondlegger van de discount model methode is John Burr Williams. Hij gebruikte de cashflow voor het berekenen van de huidige contante waarde van een aandeel. Het doel voor John Burr Williams voor het gebruik van het discount model was, net als dat van Warren Buffett, om ondergewaardeerde aandelen of groeiaandelen te vinden.
In de loop van de tijd zijn er verschillende andere berekeningen van het discount model toegevoegd. De verschillende berekeningen hebben verschillende achtergronden. Zo heeft het dividend discount model als uitgangspunt dat de inkomsten van de belegger het belangrijkst zijn. Dit in tegenstelling tot het gebruik van het discount model voor de cashflow of de winst, waarbij de inkomsten van een bedrijf aan de basis van de berekening staan.
Verder over het discount model
In deel 1 van deze serie artikelen worden de basis en berekening van het discount model uitgelegd. In deel 2 van deze serie wordt het cashflow discount model (discounted cashflow) besproken.
In het volgende en laatste artikel zal de berekening van het discount model aan de hand van de winst van een bedrijf worden besproken.
Gebruik ook de tool voor het berekenen van de netto contante waarde op deze website.