Vijf beleggingstips
Iedereen kent wel een paar beleggingstips of beurswijsheden. Veel van deze beurswijsheden zijn ontstaan omdat in meer dan 50% van de jaren of gevallen in het verleden een bepaalde gebeurtenis is voorgekomen. Een voorbeeld is de wijsheid ‘Sell in May, and go away, but remember to be back in September’. Maar dit geldt niet voor ieder jaar, zoals de campingrally van 1997, toen de koersen juist in de zomer stegen.
Andere beurswijsheden zijn ontstaan doordat een bepaalde uitkomst met logica te beredeneren is. Maar logica is niet altijd op de beurs van toepassing, omdat daar vooral het sentiment heerst.
Toch zijn er beurswijsheden, of handvatten zo je wilt, die ten alle tijden gelden. Verwacht niet dat deze handvatten voor wonderen zullen zorgen, maar het is zonde om niet te leren van andermans fouten.
#1: Niet afgaan op meningen, maar op onderbouwingen
Trek vooral je eigen conclusies en ga niet blind af op meningen of niet onderbouwde stellingen van anderen. Er is veel informatie over bedrijven beschikbaar. Met deze informatie kunnen beleggingsbeslissingen worden onderbouwd. Maar het is verleidelijk om de informatie die beschikbaar is niet te gebruiken en alleen naar mensen met een mening te luisteren. Veel van deze meningen zijn gebaseerd op valse informatie of misschien zelfs op helemaal geen informatie. Daarom zullen meningen altijd moeten zijn onderbouwd en moeten deze onderbouwingen worden gecontroleerd. Dus: onderbouw je eigen mening met harde feiten en controleer de stellingen die door anderen worden gepredikt.
#2: Beleggen is het kopen van bedrijven, niet van aandelen
Aandelen zijn delen van bedrijven. Als je een aandeel koopt, bezit je een deel van een bedrijf. Veel mensen zien dit niet zo en kijken alleen naar de koers. Uiteraard kan het sentiment gedeeltelijk worden afgelezen aan de richting van de koers, maar de koers van een aandeel wordt toch voor het grootste gedeelte bepaald door bedrijfskundige factoren. Deze factoren zijn bijvoorbeeld hoe goed het de sector vergaat waarin het bedrijf acteert, hoe het bedrijf zelf presteert en uiteraard verschillende financiële factoren. Dus: kijk niet alleen naar de koers van een aandeel, maar vooral naar het bedrijf zelf.
#3: Blijf ‘betrokken’ bij je beleggingen
Zoals eerder al aangegeven, verricht eigen onderzoek naar bedrijven en baseer een eigen mening en verwachting van wat de koers van het aandeel gaat zijn. Schrijf dit op, zodat je kunt controleren of je verwachtingen kloppen en stel je verwachtingen bij als dit nodig blijkt. Achteraf is het altijd gemakkelijk zeggen dat je een bepaalde richting van een aandeel had verwacht, maar hiermee hou je jezelf voor de gek. Check je verwachtingen en mening regelmatig, zodat je goed geïnformeerd blijft bij je beleggingen. Dit is belangrijk, omdat hoe eerder je iets weet, hoe eerder je naar deze informatie kan handelen. Dus: houd een soort beleggingsdagboek bij, zodat je de verwachtingen kunt bijstellen en beter betrokken blijft bij jouw beleggingen.
#4 Bepaal je eigen strategie
Het is belangrijk om een soort van patroon in je beleggingen aan te houden. Dit zorgt voor een duidelijker beleggingsbeleid en voor een betere afbakening van je beleggingen. Niet voor niets bepalen succesvolle beleggers en bedrijven eerst hun strategie voordat zij handelen. Bedenk wel dat een strategie nooit af is. Als het goed is elke ervaring een leermoment en kun je je strategie bijwerken. Hierdoor wordt je strategie steeds meer verfijnd. Dus: bepaal een eigen strategie waarbij je jezelf goed voelt en waarmee je beter kunt bepalen waarin je belegt.
#5: Neem je verlies en laat je winst lopen
Er moet normaal gesproken veel gebeuren voordat een verliesgevende positie is omgebogen naar een winstgevende positie. Andersom is dit ook waar, de kans dat een winstgevende positie nog meer winst oplevert is groter dan dat deze positie ineens verliesgevend wordt. Hieruit is eigenlijk de enige gouden beleggingsregel voortgekomen: Verkoop verliesgevende posities en laat winstgevende positie lopen. Aan de andere kant moet je wel een keer je winst nemen, een papieren winst is namelijk nog geen winst. Dit geld kun je namelijk nog nergens aan uitgeven. Dus: verkoop je verliesgevende posities en behoud je winstgevende posities.
Uiteraard zijn er veel meer beurswijsheden, maar bovenstaande punten geven je in ieder geval een aantal stevige handvatten om te beginnen met beleggen of je beleggingsvaardigheden aan te scherpen.