Succesvolle beleggers: Sir John Maynard Keynes
In deze nieuwe serie artikelen worden succesvolle beleggers beschreven. Het leven van succesvolle beleggers wordt uit de doeken gedaan. En uiteraard zullen de beleggingsmethodes van deze succesvolle beleggers worden beschreven. Zo wordt een inzicht gegeven in hoe deze beleggers succesvol werden en wat u hiervan kunt leren. In dit eerste artikel uit deze serie: Sir John Maynard Keynes.
Sir John Maynard Keynes
De meeste mensen zullen Sir John Maynard Keynes kennen als econoom. Hij was groot voorstander van de vrije markt en het kapitalisme. Keynes heeft grote invloed gehad op de westerse wereld, zowel op het bedrijfsleven als op (de regelgeving van) overheden.
Keynes was, naast zijn werk als wetenschappelijk econoom, ook een private en professionele investeerder. Hoewel Keynes als belegger ups en downs had, stierf hij als een rijk man. Gedurende zijn leven is Keynes verschillende malen erg rijk geweest, maar ook een paar keer bijna failliet gegaan.
Het leven van Sir John Maynard Keynes
Sir John Maynard Keynes is geboren in 1883 en hij stierf in 1946. Keynes heeft dus beide wereldoorlogen meegemaakt. Hij was zelfs betrokken bij de afwikkeling van de 1ste wereldoorlog
Keynes was een wetenschappelijk econoom. Hij heeft diverse invloedrijke boeken geschreven over onder andere het kapitalisme en de betrokkenheid en invloed van overheden op de vrije markt. Veel van deze boeken boeken zijn bestsellers geworden, zoals 'A treatise on probability' (1921) en 'The general theory of Employment, Interest and Money' (1936).
Vanuit zijn rol als wetenschappelijk econoom, werd Keynes betrokken bij de afhandeling van de 1ste wereldoorlog. Maar Keynes was het niet eens over de financiële afwikkeling hiervan. Hij voorspelde dat als de verliezers (onder andere Duitsland) voor alle kosten van de oorlog moest opdraaien, er politieke instabiliteit in Europa zou komen. Om deze reden is Keynes ook voortijdig weggelopen van de onderhandelingstafel. Uiteindelijk zou de financiële afwikkeling van de 1ste wereldoorlog mede leiden tot de 2de wereldoorlog.
Keynes heeft het op financieel gebied niet altijd meegezeten. Keynes heeft drie maal op de rand van de financiële afgrond gestaan.
De eerste keer had Keynes tegen de terugkeer van Engeland naar de gouden standaard gegokt. Keynes vond het koppelen van de Engelse pond aan de waarde van goud niet goed. Hij zou vervolgens veel geld verliezen toen Engeland in 1908 toch terugkeerde naar de gouden standaard.
De tweede keer dat Sir Keynes veel geld verloor, was toen hij speculeerde tegen een oorlog. Keynes verwachtte in de jaren 10 van de 20ste eeuw geen oorlog. Toen deze er wel kwam, werden de beleggingen van Sir John Maynard Keynes veel minder waard.
De derde keer dat Keynes een groot financieel verlies leed, was bij de grote crisis van 1929. Keynes had deze crisis niet voorzien. Hij had na de 1ste wereldoorlog veel geld verdiend voor zichzelf en anderen. Gedurende de jaren 20 was zijn beleggingsfonds heel succesvol. Maar Keynes en vele anderen verloren veel geld in en vlak na 1929.
Keynes zelf was voor de crisis van 1929 een speculant. Hij gokte op ontwikkelingen die hij verwachtte. Keynes probeerde het kopen en verkopen van aandelen te timen. Na de crisis werd Keynes een value investor. Hij lichtte bedrijven door op basis van fundamentele (financiële) waarden. Hierdoor werd Sir John Maynard Keynes echt een rijk man.
De beleggingsmethode van Sir John Maynard Keynes
De methode van beleggen waarmee Keynes echt rijk werd, was de fundamentele methode van value investing. Hij lette op de inkomsten van bedrijven. Daarnaast investeerde Keynes alleen in bedrijven met een duidelijk concurrentievoordeel. Bedrijven moesten volgens Keynes langdurig de inkomsten zeker kunnen stellen.
Naast de analyse die Keynes op bedrijven los liet, was hij niet blind voor het heersende sentiment. Keynes belegde tegen het heersende sentiment in. Hij kocht de op dat moment impopulaire aandelen en liet de populaire aandelen links liggen. Populaire beleggingen waren volgens hem te duur.
In 1938 schreef Sir John Maynard Keynes zijn manifest voor succesvol beleggen:
- Maak een zorgvuldige selectie van een beperkt aantal investeringen. Deze investeringen moeten een lage waardering hebben ten opzichte van de intrinsieke waarde en de waarschijnlijke waarde over een bepaalde periode. Vergelijk deze investeringen met alternatieve investeringen.
- Houd een standvastige houding aan ten opzichte van de beleggingen. Houd de geselecteerde beleggingen vast door goede en slechte tijden, totdat de belofte van de waarde is ingelost of het duidelijk is dat het een foute investering was.
- Stel een gebalanceerd portfolio samen. Balanceer de verschillende , en liefst tegenovergestelde, risico's.
Een ander aspect waar Keynes op lette, was de hoogte van het dividend. Bedrijven die een hoog dividend uitkeerden, waren favoriet bij Keynes.
Daarnaast was Sir John Maynard Keynes geen handelaar. Hij hield vast aan bedrijven die hij te laag gewaardeerd vond, ook al ging de koers naar beneden. Keynes beperkte zich ook maar tot een beperkt aantal bedrijven waarvan hij het inkomstenmodel begreep. Hij geloofde niet dat het spreiden van kapitaal over meerdere bedrijven het risico verminderd.
De bovenstaande methode maakte van Sir John Maynard Keynes een van de meest succesvolle beleggers ooit.
Op deze website kunt u tools vinden die u helpen om net als Sir John Maynard Keynes te beleggen: