(On)voorspelbaarheid
Veel beleggers en beleggingsexperts proberen de beurs te voorspellen. Dit doen zij middels technische analyse of verwachtingen. Maar kan de beurs worden voorspeld? Of is het onmogelijk om voorspellingen te maken voor koersen van aandelen? In dit artikel zal ik aangeven hoe (on)voorspelbaar de beurs is.
Onvoorspelbaar
Er zijn een aantal redenen waarom de beurs niet te voorspellen is. Deze redenen zijn de volledige verwerking van beschikbare informatie in de koers en de afwezigheid van een oorzaak-gevolg relatie. In dit gedeelte zal ik deze redenen bespreken.
De eerste reden waarom de beurs niet te voorspellen is, is omdat alle beschikbare informatie al in de koers verwerkt is. Deze informatie kan bestaan uit de fundamentele informatie van een bedrijf (zoals winstcijfers), maar ook uit nieuwsberichten. Zodra er nieuwe informatie naar buiten komt, wordt deze beschikbare informatie direct in de koers verwerkt. Dus de koers van een aandeel bestaat uit de waarde van de beschikbare informatie plus de verwachtingen van beleggers. Aangezien verwachtingen niet overeenkomen hoeven te komen met de werkelijkheid, geldt een verwachting niet als voorspelling.
De tweede reden waarom het niet mogelijk is om voorspellingen te doen voor de beurs, is dat er geen oorzaak-gevolg relatie bestaat. In bijvoorbeeld natuurkunde is vooraf te voorspellen wat er gebeurt als bijvoorbeeld chemische stoffen worden gemengd. Voor natuurkunde gelden vaste wetten, waarin een duidelijke oorzaak-gevolg relatie te herkennen is. Voor de beurs gelden geen vaste wetten. Als A gebeurt, kan niet met zekerheid aangegeven worden dat B ook zal gebeuren.
De afwezigheid van de oorzaak-gevolg relatie, in combinatie met de verwerking van beschikbare informatie zorgt ervoor dat de beurs grotendeels onvoorspelbaar is.
Voorspelbaar
Aan de andere kant zijn er ook redenen te vinden waarom de beurs wel kan worden voorspeld. Deze redenen zijn technische analyse, groepsdenken en de self-fulfilling prophecy.
Veel beleggers gebruiken technische analyse bij het bepalen in welk bedrijf zij gaan beleggen. Technische analyse is te gebruiken als voorspeller, omdat veel beleggers deze methode gebruiken. Omdat de variabelen en formules voor technische analyse vast liggen, zijn de uitkomsten van alle beleggers ongeveer gelijk. De acties die volgen op de uitkomsten van de technische analyse, zullen dus veelal gelijk zijn voor elke belegger. Hiermee wordt de beurs een beetje beter voorspelbaar, omdat de reacties van beleggers voorspelbaar worden.
De tweede reden waarom de beurs wel voorspelbaar is, is omdat mensen (en zeker beleggers) bij een groep (willen) horen. Omdat beleggers de beurs volgen, zullen zij reageren op wat er op de beurs gebeurt. Als er bijvoorbeeld een aandeel veel wordt verkocht waardoor de koers omlaag gaat, zullen andere beleggers ook dit aandeel gaan verkopen. Hierdoor wordt de reactie van de koers van het aandeel worden versterkt.
De laatste reden waardoor de beurs beter voorspelbaar wordt, is de self-fulfilling prophecy. Beleggers luisteren graag naar beleggingsexperts. Dit doen zij omdat de beleggers denken dat beleggingsexperts meer verstand hebben van beleggen en wellicht betere informatie bezitten. Als een beleggingsexpert veel aanzien en invloed heeft, zullen beleggers het advies van deze expert opvolgen. Dit betekent dat de koers van een aandeel zal reageren op een uitspraak van een expert, alleen maar omdat de beleggingsexpert het heeft gezegd.
Bovenstaande redenen geven aan dat het niet makkelijk is om aan te geven of de beurs te voorspellen is of niet. Voor een groot deel is de beurs niet te voorspellen, maar door het ‘sociale’ gedrag van beleggers, kunnen voorspellingen wel uitkomen.