Sell in May... no way
Één van de bekendste beurswijsheden geeft aan dat je afstand moet doen van je beleggingen in mei. Maar zorg er wel voor dat je terug bent in september! Maar... klopt dit eigenlijk wel.
In dit artikel zoeken we deze beurswijsheid uit. We kijken naar rendementen behaald in de zomers sinds 1993. Was het verstandig om je aandelen in mei van de hand te doen? En was het verstandig om in september terug te zijn op de beurs? Dit artikel geeft je inzicht wanneer je het beste op vakantie kunt gaan.
AEX-data
In het onderzoek dat wij hebben uitgevoerd, zijn gegevens gebruikt die teruggaan tot oktober 1992. De eerste zomer die we meenemen is dus de zomer van 1993. De laatste zomer is de zomer van 2016. Dit zijn dus 24(!) zomers. Aangezien de bekende beurswijsheid van mei tot september loopt, hebben we deze maanden meegenomen in onze analyse.
In onze rendementsanalyse kijken we eerst wat de AEX gemiddeld heeft gedaan in de zomermaanden in de afgelopen 24 jaar. In de onderstaande grafiek zijn deze gemiddelde rendementen te zien.

Naast de gemiddelde rendementen over de afgelopen 24 jaar, zijn wij ook benieuwd naar de aantallen winst en verliesmaanden over deze periode. Dit is in onderstaande tabel weergegeven.
In de tabel aan het einde van dit artikel staan de maandrendementen per jaar weergegeven. Hieruit wordt duidelijk dat er een groot verschil bestaat in de rendementen per maand, maar ook van dezelfde maand in een ander jaar.
Stijgingen en dalingen
Zoals aangegeven, zit er een groot verschil in de rendementen per maand. Dit geldt ook voor de uitschieters. De maand juli heeft maar 1 keer een negatief rendement van meer dan 10 gehad in de periode van 1993 tot 2016 (In 2002 daalde de AEX met 17,3 procent). In dezelfde periode is dit in de maanden augustus (1997, 1998, 2011 en 2015) en september (1998, 2001, 2002 en 2008) maar liefst 4 keer voorgekomen.
De AEX is in de maand juli 2 keer met meer dan 10 procent gestegen, terwijl dit in september geen enkele keer het geval was.
Naast het rendement, is het belangrijk om naar de volatiliteit van de AEX in de betreffende maanden te kijken. Hiervoor gebruiken we de standaarddeviatie in deze analyse. De standaarddeviatie van het maandrendement in september is het grootst, zoals in onderstaande tabel zichtbaar is. De volatiliteit van het rendement in de maand september is hiermee het grootst gedurende de periode van de analyse.
Beurszomers
De beurswijsheid zegt dat je als aandeelhouder je aandelen het best kunt verkopen in mei. Wel moet de aandeelhouder zorgen dat de aandelen in september weer in bezit zijn. Dit betekent dat de aandeelhouder geen aandelen in bezit heeft in juni, juli en augustus. Vanuit onze analyse blijkt echter iets heel anders.
Hoewel de maand juni over de afgelopen 24 jaar gemiddeld een negatief rendement geeft, heeft juli een zeer positief rendement. Mocht je als aandeelhouder de afgelopen 24 jaar al je aandelen elk jaar eind mei hebben verkocht, miste je elk jaar 0,63%. Dit is het gemiddelde rendement over juni en juli. Juli heeft in deze periode gemiddeld 1,64% bijgedragen aan het jaarrendement van de AEX.
Tot zover het verkopen van de aandelen in mei. Dit kun je doen, maar zorg wel dat je juli weer terug bent.
Uit de analyse blijkt verder dat september gemiddeld de slechtste maand was om te beleggen. Daarnaast is AEX in september ook in meer jaren negatief afgesloten dan andere maanden. Laat de AEX dus maar even links liggen in september, in tegenstelling tot wat de beurswijsheid zegt.
Opvallend is wel dat het gemiddelde maandrendement van de AEX alleen in de maanden juni, augustus en september negatief is. De overige maanden van het jaar zijn gemiddeld positief geëindigd voor de AEX.
Uit onze analyse blijkt de beurswijsheid 'Sell in May, but remember to be back in September' niet te kloppen. Verkoop van de aandelen eind juli en het kopen van de aandelen in de AEX na september is de afgelopen 24 jaar veel lucratiever geweest.
Op vakantie!
Mocht je nog een rustige vakantie willen plannen, doe dat dan in augustus en september. De geschiedenis toont aan dat dit de minst renderende maanden zijn voor de AEX. Daarnaast mis je dan een groot stuk van de volatiliteit (en beursstress) als je op het strand ligt.
Rendementen per jaar per zomermaand